I 2050 vil der IKKE være mere plast end fisk i havet.

Hvis man googler “more plastic than fish in 2050”, får man tæt på 4 millioner resultater. I starten af året kom der nemlig en stor artikel frem, om at der i 2050 vil være mere plastik i havene, end der vil være fisk. Det er tal der er til at tage at føle på, og derfor også noget, som rigtig mange har en holdning til. At der skal gøres noget, er der slet ingen tvivl om. Det er derfor kun godt at sådanne ting spreder sig med lynets hast. 

Der er dog ikke meget der tyder på, at der en reel sandhed bag udmeldingen. Tallene er blandt andet baseret på, at der er mere end 165 millioner tons i havene. Dette tal er enormt, og det er sket ikke umuligt at det er sandt, der er dog ikke skyggen af bevis for, at det reelt er tilfældet. Bjørn Einar Grøsvik fra Havforskningsinstituttet i Norge, kalder tallet for spekulation og rent gætteri. 

Desuden siger han også, at vi rent faktisk ikke rigtig har den fjerneste ide om hvor mange fisk der er i verdenshavene. Det siger næsten sig selv, vi uanset hvor meget vi kan måle og kortlægge ikke har skyggen af chance for at vide hvad havene gemmer på. Så at nogen (Ellen MacArthur Foundation i dette tilfælde), siger at der vil være mere plastik end fisk i vandet baseret på vægt, så er det tal der er taget lidt ud af det blå. Du kan læse mere om kritikken her.

Tid til et Wake up call

Selvom tallene måske ikke er baseret på kendsgerninger, og kan være stærkt overdrevne (det kan også være de ikke er). Så er det stadig essentielt at der kommer endnu mere fokus på området. Der er andre undersøgelser der siger, at der om 20-30 år, nærmest ikke længere vil være fiskeri, på grund af overfiskeri på nuværende tidspunkt. 

Så om tallene er realistiske eller ej, så skal der gøres noget, ikke bare her i landet men i hele verden – vi må stå sammen om at redde vores klode og ikke mindst vores have. For uanset mængden, så er plastik et kæmpe problem for livet i havene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *