Sådan laver du torsk

I omkring 200 år har torsken været en gæst på de danske nytårsborde. Men det er ikke mere end 50-60 år siden, at det blev en helt udbredt tradition. Indtil da var det primært i kystbyerne, hvor der var nemmere adgang til frisk fisk. Der er flere bud på, hvorfor den har fundet vej til middagsbordene. En af de mest åbenlyse forklaringer er, at det er en modpol til den fede mad vi spiser i julen. 

I dag er der stadig rigtig mange, der spiser torsk til nytår. Det er dog de færreste, der vælger at have torsken som hovedret. I stedet bliver torsken en del af forretten, og der findes da også utrolig mange lækre måder at lave torsk på – især her om vinteren hvor torsken er bedst. 

I de kommende uger vil du her på siden, kunne finde en masse opskrifter til  gode nytårsretter med fisk. I denne vil vi blot koncentrere os om, hvordan du bedst tilbereder torsk. Det er naturligvis forskelligt fra ret til ret hvilken metode du skal bruge til at tilberedningen. Vi vil dog gerne slå et slag for, at du holder stegepanden langt væk fra torsk. Det er en delikat fisk og bør ikke steges, da den meget let bliver tør, hvis du giver den for meget. 

Lad det være sagt med det samme – du kan SAGTENS stege torsk på panden, der er bare sikrere måder at tilberede fisken på. En af måderne er ved at lave dem i en sous vide, eller et vandbad om man vil. På den måde er der mere eller mindre garanti for perfekt tilberedelse hver gang. Generelt er en sous vide en god investering og koster ikke en formue længere (de kan købes fra omkring 1000 kroner på skousen.dk). Vi er dog også med på, at det  langt fra er i alle danske hjem, at der står sådan en. 

En anden god måde at lave perfekt fisk gang på gang, er ved at dampe den. Der findes maskiner til det, ligesom funktionen er der i mange nyere og lidt dyrere ovne. Der findes dog også alternativer, der fungerer glimrende. Den mest enkle metode er at putte vand i en gryde, så sætte en si ned i gryden (der naturligvis ikke rører vandet). Når vandet koger, vil det dampe fisken.

Du kan sagtens overdampe en fisk, men der skal væsentlig mere til end ved direkte varme på en pande. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *